Wednesday, 4 November 2015

~ Sejambak Kantan Untuk Dia... ~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabat... 

Bunga kantan sekarang semakin sukar diperolehi. Jika harga satu masa dahulu hanya dua puluh sen sebatang. Hari ini usah bermimpi dua puluh sen lagi.. Sudah semakin jauh jurangnya. Ada pasaraya menjualnya pada lima ringgit sebatang... Untunglah buat  sesiapa yang menanamnya, kerana sudah ada nilai dalam pasaran.
Ini hasil yang dipetik di belakang rumah di kampung tempohari...:)


































































Friday, 16 October 2015

~ ....~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabat...

Salam jumaat pertama tahun baru hijrah..

Wednesday, 9 September 2015

~ Wordless Wednesday #41 - DIY - Kitar Semula... ~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabat...

ternampak gambar ni dalam dalam fb perkongsian dari seorang rakan.. nampak kemas tersusun... idea  yang kreatif.. kalau kak nah, nampak saja botol kosong semua jadi habuan cik pah, langsung tidak terfikir hendak dikitar semula ke apa... 

Tuesday, 8 September 2015

~ Masam + manis + pedas.... ~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabat..


Pagi yang sejuk dengan keadaan di luar hujan lebat... di dalam pejabat sejuk penghawa dingin.. Mata macam ada benda bergayut.. Berat pada hendak pejam dari celik..
Ada yang lebih baik daripada makan 'benda ni'...??
Meleleh air lior... Mata terbuka luas...hihihik...

Saturday, 5 September 2015

~ Menghitung hari.. ~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabat...


Satu soalan cepu mas  diajukan  ketika kak nah berpeluang mengikuti kursus untuk bakal-bakal pesara anjuran Kementerian Petahanan di pulau Langkawi tempohari..

"Apakah perancangan masa depan puan selepas bersara nanti. Berniaga, bekerja atau berkebun.."

Tindak balas spontan.. tanpa berfikir panjang, kak nah hanya menjawab..nama pun bersara, saya hanya ingin berehat, duduk goyang kaki di rumah, menikmati hari-hari yang bersisa dengan sepenuhnya....melakukan apa yang saya mahu yang saya tidak dapat lakukan sekarang. Saya mahu selalu bersama  keluarga, bermain dan bermanja dengan anak cucu. Saya suka berjalan melihat tempat-tempat menarik.. jadi saya akan pergi melancong bersama keluarga mengikut kemampuan saya. Saya mahu belajar mengaji..mendalami ilmu agama sebagai bekalan yang akan saya bawa menuju ke alam abadi.. dan  saya tidak pernah terfikir untuk bekerja, berniaga atau berkebun..

Dan.. semua peserta yang hadir pecah ketawa.. "cikgu" yang bertanya ketawa geleng kepala... :) 

Menghitung hari.. cepatlah masa berlalu..
Kalau satu ketika dulu, waktu sebelum memajukan surat permohonan bersara pilihan, perasaannya tidak begini....



Thursday, 3 September 2015

~ Menjadi Tetamu AgungMu.....~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabat...

'HambaMu telah datang menyambut panggilanMu..
Ya Tuhan, hambaMu datang menyambut panggilaMu..
Sesungguhnya segala puji-pujian dan nikmat dan kerajaan
 adalah kepunyaanMu dan tidak ada sekutu bagiMu..'

Didoakan..semoga kakak dan abang ipar kak nah berserta ahli rombongan jamaah haji KT 12 yang berangkat melalui Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Alor Setar, dipermudahkan segala urusan juga diberikan kesihatan yang baik sepanjang waktu berada disana. Dapat melaksanakan ibadah haji dengan lancar dan sempurna.
Semoga mereka semua yang berjaya terpilih menjadi tetamu AgungMu Ya Allah pada musim haji kali ini 1436H..dapat melaksanakan ibadah dengan sempurna serta kembali dengan haji yang mabrub...





ps/semoga selamat pergi dan selamat kembali..

Wednesday, 2 September 2015

~ Rindu ~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabat..

Sekian lama tidak menulis serta berkongsi cerita juga idea menjadikan memulai menulis kembali terasa sukar...:)

Selepas keluar dari hospital tempohari, semangat berblog terasa semakin menurun. Akhirnya blog menjadi sepi dan suram.. :(

Bila rindu.. sesekali kak nah menjenguk kesini... rupanya masih ramai lagi yang sudi berkunjung ke laman ini.  Alhamdulillah.. terima kasih kepada anda yang masih ingat... :)

keadaan jerubu di Manjung pagi tadi semasa dalam perjalanan ke tempat kerja.. 





ps/pic dari rakan fb

Friday, 22 May 2015

~ Alhamdulillah... ~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabatnya

Cerita minggu lepas.. Dua hari dua malam di hospital Sri Manjung... 
Jutaan terima kasih buat semua para doktor dan jururawat yang manis-manis dan baik hati di Wad 9.. :)




Wednesday, 20 May 2015

~ Wordless Wednesday #40 DIY - Cawan Oh Cawan.... ~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabatnya

Salam rabu..selamat memulakan tugas dihari baru dengan sedekah sebuah senyuman...

tercari-cari cawan yang hilang... rupanya ada di laman... :)

Sunday, 10 May 2015

~ Menimba Ilham Meroti ~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabatnya


Cerita hari ini, ahad 10 Mei 15.  Kak nah berpeluang ikut serta kelas meroti anjuran JPP zon 6 Sri Manjung mewakili Kelab Srikandi Cawangan Sitiawan. Kelas bermula seawal jam lapan pagi dan tamat jam empat petang. Kelas dihadiri oleh tiga puloh empat peserta dan sebanyak enam jenis menu roti dipelajari. Kelas berakhir dengan jayanya dengan acara penyampaian sijil oleh Pengerusi JPP Zon 6.

Alhamdulillah.. 

Menghadiri kelas ini bukan sahaja ilmu yang berjaya dikutip, tetapi yang lebih membuat hati bahagia adalah kerana mempertemukan kak nah dengan seorang sahabat lama yang lebih 18 tahun tidak pernah bersua.. Begitu cantik aturan Yang Maha Esa.. ia bukan sahaja sekadar menimba ilmu tetapi memberi ruang untuk sebuah petemuan yang tidak pernah diduga serta menjalin silatulrahim bersama kenalan baru :)

dari resepi asas roti..
menghasil..
belbagai gaya..
dan bentuk..

















Terima kasih chef. Halalkan ilmu ye..

Saturday, 9 May 2015

~ Pulut Mangga vs Catur Bisnes ~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabatnya


Minggu lepas kak nah menghadiri kursus di Langkawi Seaview Hotel selama empat hari. Alhamdulillah.. disamping dapat menambah ilmu didada, berpeluang menghirup udara pulau dapat juga mencukupkan tujuh hari berkursus untuk tahun 2015 :)

Apa yang lebih menarik lagi...
:)
:)
:)
.... berpeluang menikmati keenakan pulut mangga yang memang terkenal di utara..  Mangga harum manis bersatu dengan pulut serta santan kelapa..  Subhanallah.. perasaan itu masih wujud.. kenangan zaman lampau.. betapa enaknya pulut mangga air tangan ibu..  

.... Ada permainan berkumpulan.. kami dibahagikan kepada lima kumpulan dianggotai lapan orang peserta. Permainan Catur Bisnes.. semua cakap tidak pernah main dan tidak tahu bagaimana hendak main.. jadi bermainlah sambil belajar.. setelah dua jam berentap.. akhirnya kumpulan kak nah menang.. macam tak percaya pun ada  :)

ps/dapat makan angin juga.. 

Friday, 8 May 2015

~Mengidam ~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabatnya

Satu waktu dulu.. dia tidak mempunyai aura... tidak ramai yang gemar dengan rasa dan baunya.. dan tentunya dia tidak nilai.. terbiar hingga gugur sendiri..

Namun waktu yang beredar.. membawa angin perubahan apabila dikhabarkan bahawa dia adalah penawar penyakit kanser.. dan mengandungi pelbagai khasiat.. Hari ni dia merupakan antara yang sentiasa dicari dan nilainya menjadi berganda-ganda..

Sekilo RM18.00.. bulat biji mata kami berdua memandang tepat pada wajahnya.. Tauke buah mengangguk sambil senyum.. 

Kalaulah bukan kerana teringin sangat ... memang kami berdua tidak berminat pun untuk membelinya.. dia adalah nostalgia zaman kanak-kanak semasa di kampung halaman.. kenangan yang tidak mahu kami lupakan.. Biar ia kekal disitu..sebagai memori indah.

Masa lalu dihadapan gerai tersebut dan terpandang pada longgokan buah.. kami sudah sepakat mahu singgah pada waktu balik dan kalau mahal sangat tidak perlulah kami membelinya..

'Tapi akhirnya terbeli juga sebiji walau hati kata mahal... 
Dan hati juga kata tak apalah.. sebab dah teringin sangat..
Dan dah kecur air liur teringat akan kesedapan rasanya yang masam-masam manis..
Hati..tak sempat-sempat nak balik rumah..nak potong..nak makan.. '

tidak sampai sekilo..rm14.00 sebiji

ps/dah tua-tua ni mengidam pun pelik-pelik ja..


Monday, 13 April 2015

~Rehatnya Sebahagian Dari Ibadah ~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji hanya bagiMu Ya Allah..

Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabatnya.


Semoga rehatnya juga sebahagian dari Ibadah..

Salam pagi Isnin. Tidak perlu menghitung apa yang telah hilang.. bersyukur dengan segala nikmat yang telah dimiliki sekarang. 

Saturday, 3 January 2015

~ Salam Maulidur Rasul 1436H - “Perpaduan Nadi Transformasi Negara” ~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji hanya bagiMu Ya Allah..

Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan
para sahabatnya.

Segala puji pujian hanya untukMu Ya Allah...

Perbanyakkan berselawat di bulan ini...
Rabiul awwal bulan yg dimuliakan kerana dilahir kedunia ini seorang insan yang tiada kekurangan padanya...

Cinta kepada Nabi Muhammad Salallahu alaihi wasallam maka cintailah akan setiap perkara yang berhubung kait dengan Baginda.

Sabda Rasullullah SAW:-
'Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga'.
 - Riwayat Al-Sajary daripada Anas)

Seluruh isi langit.. bumi.. serta  segala makhluk Allah gembira dengan kelahiran Baginda...

Yaa Nabi Salamm Alaika..
Yaa Rasul Salam Alaika..
Ya Habib Salam Alaika..
Salawattullah Alaika..


Thursday, 1 January 2015

~ Selamat Datang 2015..~

Assalamualaikum..salam sejahtera salam ukhwah..

Bismillahi rahmanir rahim
Segala puji hanya bagiMu Ya Allah..


Allah Ya Allah..
2014 telah menutup tirainya..
Pergi bersama besarnya ujianMu..
Begitu banyak peringatan yang Engkau zahirkan sepanjang 2014..
Menjadi iktibar buat yang mahu berfikir..
Menjadi sia-sia  bagi mereka yang lalai..

Allah Ya Allah..
Selamat datang 2015..

Begitu cepat masa berlalu, hari ini kita sudah melangkah ke tahun baru 2015..

Satu waktu dahulu..
Ibu ayah sering berpesan..bila ada barangan baru, jangan menunjuk depan kawan-kawan, nanti kawan akan sedih.  Mungkin ibu ayah mereka tidak mampu. Kalau makanan hanya ada sedikit, usah makan di depan kawan,  nanti kawan terliur.

Lihat.. betapa indah pembentukan akhlak anak-anak ketika itu kerana apa juga yang hendak dilakukan perlu ada sikap memikirkan untuk tidak mengguris perasaan orang sekeliling.

Hari ini..
Tanpa kita sedari, melalui mukabuku dan laman-laman sosial lain, kita menjadi terbiasa untuk menunjuk-nunjuk atas kata-kata 'share'...

# Beli barangan baru... muatnaik gambar
# Masuk restoran..sebelum makan muatnaik gambar.
# Perah susu banyak-banyak,  kongsi cerita pula.. susu banyak untuk buat simpanan.         muatnaik gambar.. (padahal sudah termasuk dalam bab aurat wanita)..
# Apabila mendapat komisen, elaun atau gaji lebih, muatnaik gambar cek, penyata gaji, penyata bank..
# Anak dapat keputusan peperiksaan bagus, muatnaik gambar buku laporan kemajuan anak.....

Banyak dan bnyak lagi... semuanya atas nama untuk 'share' kegembiraan, kemenangan, dan lain-lain. Tetapi..  realitinya tanpa kita sedar dan mungkin kita tidak ambil peduli ada antara yang melihat gambar makanan yang kita 'tayang' mungkin sudah beberapa hari tidak makan, ada yang tengok gambar slip gaji kita di kalangan mereka yang baru diberhentikan kerja..ada yang tengok gambar buku penyata anak kita di kalangan ibu bapa yang dikurniakan anak yang lembam..ada yang tengok gambar susu perahan kita mungkin di kalangan ibu yang mempunyai penyakit dan tidak dapat hasilkan susu, dan banyak lagi....


Maka mulai dari hari ini..melangkahnya kita ke tahun baru 2015 :-

"Sembunyikanlah kegembiraan kita, kerana mungkin ada yang sedang berduka"..
"Sembunyikanlah kekayaan kita kerana mungkin ada yang papa kedana"..
"Sembunyikanlah kesihatan kita kerana mungkin ada yang sedang sakit"..
"Sembunyikanlah kejayaan kita kerana mungkin ada yang merana."..

Sesungguhnya, perbuatan merendah diri dan tidak suka menunjuk-nunjuk itu amalan yang mulia.

Yang sudah biarlah berlalu pergi...
Ayuh.. sama-sama kita berusaha ke arah itu.

Jadikan group ini medan perkongsian ilmu..
Jadikan group ini medan tazkirah..
Jadikan group ini medan maklumat..
Jadikan group ini medan yang boleh memajukan ummah..

Kerana bila kita meninggal nanti.. ilmu yang kita sampaikan itulah yang bermanfaat untuk kita, bukan apa yang ada yang kita tunjuk-tunjukkan itu...

Semoga usaha kita yang sedikit Allah pandang dan diberi ganjaran pahala untuk bekalan diakhirat nanti.
Aamiin....

#ps/perkongsian dari seorang sahabat..